вівторок, 15 квітня 2025 р.

« Часник- чарівник »( 19 квітня – День часнику )

     


За декілька днів  настане гарне, веселе та « корисне свято » – День часнику. Свято прийшло до нас з Америки і дуже скоро завоювало популярність і серед нас, європейців. Про цінність  цієї рослини годі й говорити. Часник, через його запах, має багато ворогів, але й багато прихильників. Отож, запрошуючи  приєднатися до свята, наша бібліотека-філія №12 сподівається, що «шанувальників» часнику все-таки більше.      

     Часник за народними уявленнями відігравав важливу роль як оберіг від злих сил. Наділення часнику чудодійною силою було зумовлене цілющими властивостями цієї рослини, культової для кожного українця.                                

   Часник вперше потрапив до нас з Візантії в 9 столітті. Його клали в чашу з вином,  їли з хлібом, а знатні люди вкладали часник в вуха, чим дивували іноземних послів. Просто цікаво для чого вони це робили ?.

    Наші пращури вірили, що часточка часнику в кишені здатна захистити від   зурочення. Голівку часнику воїни вішали на груди – як захист від ран.  Напередодні поминальних днів, господині натирали ним вікна і дверні пороги, вішали в’язки біля сходів і навіть на домашню худобу.Крім цього, часник був обов’язковим гостем на весільних обрядах. Його вплітали у вінок і косу нареченій і клали у взуття нареченому

                                                       


В Давній Україні часник використовували як охоронний засіб від  «моровиці», тобто від епідемії. Вираз “товкти на когось часник” означає розпочинати якусь лиху та підступну справу: “Вже на мою голову чорти часник товчуть”. Інший стійкий вираз — “втерти часнику” — означає добряче провчити, зазвичай — побити кого-небудь: “Зараз як втру тобі часнику, то знатимеш”.

      В наш час ми вже багато знаємо про користь та  цілющі властивості часнику:  він зміцнює імунітет і допомагає боротися з хворобою. Часник знижує рівень холестерину в крові, нормалізує роботу серцево-судинної системи. Підвищує витривалість - часник активізує працездатність, поліпшує фізичні показники сили і витривалості організму Сьогодні відомо, що часник — це природний антибіотик і антисептик .Ну, а народна медицина в усі часи використовувала часник в лікуванні недуг. Недарма ж часник називають українським женьшенем.

                                        


День « смердючої троянди » -.саме так  американці жартома називають дату, присвячену цій гострій приправі.

Під час цього оригінального свята вони готують часникові спагеті, а в невеликих містах влаштовуються костюмовані паради, в кафе і ресторанах можна скуштувати досить незвичайні страви з часнику.

Українці теж дуже поважають часник. Бо яке ж сало без часнику, а  українець без гумору та гострого слова?

                                                     


        « І нехай нас обходять і смуток, і згуба.

           А ми скажемо – Будьмо! – і будемо жить –

          Як один,  українці  і часниколюби ! »

Немає коментарів:

Дописати коментар