середу, 10 квітня 2024 р.

“Найважливіше в житті – краса, совість і казка”

 


Крикне хтось – він скаже: Тихіше,

Люди сплять і сплять гаї…

Він був Совістю! Вірніше –

Чистим голосом її.

Микола Сом






10 квітня виповнюється 91 рік від дня народження Віктора Близнеця. До цієї дати бібліотека – філія №12 пропонує публікацію “Найважливіше в житті – краса, совість і казка”, який створив для дітей та молоді незвичайні книжки – світлі, людяні й чесні. Ті, хто знав письменника, відзначають його щирість, гостру чутливість до будь-якої фальші й неправди, вразливість і дитячу беззахисність у повсякденному житті.  

Дитинство ж самого письменника минуло у селі Володимирівка на  Кіровоградщині в багатодітній селянській родині. І цей рідний письменника край ми легко впізнаємо в повісті  “Звук павутинки”, присвяченій “трав’яним коникам, хрущам, тихому дощеві, замуленій річечці – найбільшим чудесам світу, які ми відкриваємо в дитинстві”.

Письменник зумів сказати своє, Близнецеве, талановите слово про дитину, яка вперше досліджує найчарівніший і найзагадковіший світ, вперше пізнає любов, правду та кривду, вчиться відстоювати добро й ненавидіти зло, вперше виховує в собі людську гідність.

Навчався Віктор Близнець спочатку у Володимирівці, потім у селі Першотравенка, старшокласником – у Компаніївській середній школі. Вчився старанно, багато читав і потай пописував вірші. Був дуже здібним та допитливим учнем. Школу Віктор закінчив 1952 року з золотою медаллю і вступив на факультет журналістики Київського університету імені Тараса Шевченка. 1957 року  В. Близнець закінчив університет. Шлях його в літературі проліг через журналістську роботу. Працював у редакціях дитячих журналів, був заступником головного редактора видавництва Молодь.

Перша збірка оповідань  В. Близнеця побачила світ 1962 року у видавництві дитячої літератури Веселка. 

З цієї маленької збірочки оповідань почалася літературна біографія письменника. 

Потім вийшли повісті Паруси над степом, Землянка,  Древляни,  Мовчун.


1988 року повісті В. Близнеця “Звук павутинки”, повість - казка “Земля Світлячків”, “Женя і Синько” як кращі твори дитячої літератури були відзначені літературною премією імені Лесі Українки.

І серед нихЗвук павутинки – одна з кращих книжок дитячої літератури, книжка, яка ввібрала талант Б. Близнеця – Рицаря Совісті, Краси та Казки. Принесла славу письменникові книга Повість минулих літ – переклад нашого Першолітопису.

Кришталево чесний, відвертий і безкомпромісний, він рано пішов із життя. Проживши шевченківський вік, 2 квітня 1981 року відійшов у вічність, сам поставивши крапку у своєму житті.

Та бринить нам його Звук павутинки, залишилися заповітні слова для тих, хто працює зі СЛОВОМ:  

- Мамо, чом болять ваші руки? - Не так руки, сину, як душа болить. Весь вік у гною, хлібом світ годую, а що ж виходить? Подивись, сину, що воно у світі робиться?
 Мовчу… Який з мене письменник!

Оцю вимогливість до себе як до митця він залишив вічним заповітом. 

Немає коментарів:

Дописати коментар