пʼятницю, 14 липня 2023 р.

«Образок. Емоційка. Чуйка»

        

Емодзі або емоджі – набір символів чи картинок, якими можна висловити емоції при листуванні. Перекладаючи на українську – це і буде образок, емоційка, чуйка, кому як подобається.

    



На сьогоднішній день не можна уявити людину, яка в електронному спілкуванні не показувала б свої емоції за допомогою забавних жовтих символів. А у них, між іншим, є свій день. Бібліотека-філія №12 запрошує всіх приєднатися до Дня емодзі.

      Щорічно 17 липня відзначають незвичайне свято - Всесвітній день емодзі (World Emoji Day). Цей день присвячений емодзі, смайликам, які широко використовуються в електронних повідомленнях і на веб-сторінках.

.     Дата для святкування була обрана через те, що саме цей день відображається на піктограмі календаря емодзі в операційній системі iOS.

      Емодзі прийшли до нас з Японії і буквально означають "символ в картинці".

Емодзі, вони ж емоджі (наголос на «о») це стиль іконок на зразок смайликів, що з’явилися в Японії і отримали популярність в соціальних мережах по всьому світу. Японське слово «емодзі» складається з «е» (картинка) і «модзі» (літера, письмовий знак). Тобто, отримуємо щось на кшталт «знак-картинка».

 


    Їх творець Сігетака Куріта в 1990 році розробив систему символів для пейджерів, яку потім перейняли комп'ютери і телефони.

Проте справжню популярність емодзі, які ми знаємо сьогодні, отримали у 2011 році, коли компанія Apple додала їх у свою операційну систему iOS. Уже за рік Apple випустила 376 нових емодзі!






Поступово використання емодзі переросло в культуру. Щоб допомогти користувачам розібратися у всіх тонкощах застосування жовтих смайликів, з'явилася емодзипедія - онлайн-словник зі значенням символів. Емодзі для зручності зібрані в групи за тематикою: люди, тварини, транспорт, їжа і т.д. існує більше 2000 знаків на всі випадки життя.

         Появу всіх нових емоджі схвалює організація Unicode, яка контролює їхні стандарти та параметри. Щоразу, коли додаються нові смайлики, вони проходять через UC, а потім переводяться на символи, які ми бачимо на своєму пристрої.

                                          Дещо цікаве про емодзі:

        Вперше символ : -) у 1982 році використав професор Університету Карнегі – Меллон Скотт Фалман.

       Найпопулярніший в світі смайлик - обличчя зі сльозами радості.

       Китайський художник Сюй Бін написав роман "Книга з землі", який складається повністю з емодзі. У ній описується один день з життя муніципального службовця.

   


Святкуймо Всесвітній день емодзі, адже вони є значною частиною інтернет-культури, та і, відверто кажучи, приємно отримувати гарненькі жовті смайлики, що посміхаються нам!

Немає коментарів:

Дописати коментар