четвер, 27 липня 2023 р.

Публікація «Безтурботний час – дитинство» (до 65-річчя письменниці Галини Пагутяк)

      


ЇЇ прозу називають містичною, фантастичною та химерною, а саму авторку – таємничою. Їй закидають, що вигадані світи для неї цікавіші за реальність, а вона відповідає, що хоче «створювати світи, в яких можна жити не тільки мені, а й іншим. Я хочу, щоб кожен знав, що в цій похмурій буденності існує безліч дверей, які відчиняються в інші світи. І я знаходжу й показую деякі з них», – і додає: «Якщо не можеш знайти дверей, намалюй їх на стіні, як малювали в дитинстві».

      Мова йде про письменницю Галину Пагутяк, якій  26 липня, виповнюється 65 років. Бібліотека-філія №12 пропонує  всім поціновувачам її творчості публікацію присвячену письменниці.

       Читаючи твори Галини Пагутяк, поринаєш в чарівний світ, відчуваєш дивовижну внутрішню силу, яка струменить зі сторінок. Вони несуть в собі потужну енергетику, яка обов’язково вплине на читача,  особливо юного. Одразу згадуються  «Тіні забутих предків» Коцюбинського, чарівна містика Лесі Українки…

                


        Окрім містичності, яскравими рисами Галини Пагутяк є незалежність і самодостатність. Це проявляється не лише в її творчості, а й у любові до котів, яких у письменниці завжди чимало. «Багато книжок, багато котів – це моє Королівство. І принцеса в ньому – моя дочка Лада», – каже «котяча мама».

                                               






       Галина дуже любила природу й оточена була нею зусібіч, тож не дивно, що її лісові прогулянки, чи понад рікою були частими. Іноді допитлива Галя із захопленням вслухалася у розповіді старшого покоління про щось незвичайне та фантастичне. Одними з таких історій, що запала дівчинці в душу, стали оповіді її дідуся. Вона пригадає всі ці розповіді коли стане писати книжки для дітей… Бо письменниця вважає, що діти – то найвдячніша аудиторія, якій не можна брехати.

                                          


         Дебютувала Галина Пагутяк у журналі «Дніпро» повістю «Діти» (1981), що, як зізнається авторка, була навіяна снами в дитинстві. Сьогодні  пані Галина є авторкою понад 30 книжок, значна частина яких – дитячі, зокрема «Лялечка і Мацько», «Королівство», «Книгоноші з Королівства», «Втеча звірів, або Новий бестіарій» та інші.  Юні читачі давно вже оцінили повісті письменниці і завжди з радісним нетерпіння беруть до рук нові книги пані Галини!

        




  Двічі  Галина  Пагутяк була й лауреаткою літературної премії «Портал», у 2008 році здобула премію «Айстра», а у 2010-му – Шевченківську премію за роман «Слуга з Добромиля». Отож побажаємо письменниці нових творчих звершень, а ми будемо чекати на нові захоплюючі книжки!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар