пʼятницю, 7 липня 2023 р.

Ой, на Івана, ой, на Купала водою та вогнем очищали


 
Традиційно вважається, що за часів Русі – України християнське свято Різдва Івана Хрестителя (Предтечі) поєдналось з язичницьким святом слов’ян – Купало. 






Його відзначення припадало на літнє сонцестояння, 20-21 червня (за старим стилем, 6-7 липня – за новим стилем), коли день триває найдовше, а ніч найкоротша у році.

 Таке поєднання свят, відзначення яких припало на один день, стало найулюбленіше народне свято яке отримало назву – Івана Купала. Це свято увібрало в себе багато цікавих традицій, звичаїв, обрядів, характерних для кожного регіону.



Працівники бібліотеки-філії № 12 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ та завідувач сектору соціокультурної діяльності Олексій Орел провели для юних читачів етнографічний інтерактивний захід «Ой, на Івана, ой, на Купала водою та вогнем очищали». 


Працівники міських бібліотек розповіли дітям про регіональні традиції на Івана Купала та одряди, характерні для Полтавщини; про цілющі властивості запашних трав, зібраних на Купайла; про купальське вогнище та магічну квітку папороті. 




Юні користувачі спробували пройти  очищення «вогнем» та «водою» та водили Марину (Морену). Цікаво, що на території Полтавщини наші предки не ставили опудала Марени та Купайла, а обирали найгарніших парубку та дівчину, що уособлювали цих слов’янських божеств.




Шануйте, бережіть наші давні звичаї та обряди!  

Немає коментарів:

Дописати коментар