вівторок, 28 листопада 2023 р.

СНІД: Світ навиворіт

 


1 грудня вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Бібліотека – філія №12 пропонує ознайомитись з публікацією “СНІД: Світ навиворіт” в якій розповідається про одну з найстрашніших захворювань світу.

 Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для існування суспільства несе ВІЛ-інфекція. За ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно з 1 грудня 1988 року. 

Заходи, що традиційно проводяться в цей день, відбуваються із символом – Червоною стрічкою. Її вигадав художник Франк Мур. У 1991 році цей символ був використаний вперше. Тепер кожен, хто надягає Червону стрічку 1 грудня, висловлює свою надію на майбутнє без СНІДу.

Хвороба спричинена вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) призводить до смертельної хвороби - синдрому набутого імунодефіциту людини (СНІД). ВІЛ та СНІД – невиліковні.

  Що таке ВІЛ?

1)    Вірус – мікроорганізм, який можна побачити тільки під електронним мікроскопом.

2)    Імунодефіциту – неспроможність імунної системи захистити організм від інфекції й злоякісних пухлин.

3)    Людини – організм, в якому розмножується вірус. 

Що таке СНІД?

1)    Синдром – тому що в людини виникає багато різних симптомів і захворювань.

2)    Набутого – тому що він не успадковується.

3)    Імунного – тому що уражається імунна система організму.

4)    Дефіциту – тому що імунна система ослаблена і не здатна захищати організм.

Зростання пристрасті молодого покоління до наркотичних препаратів, зниження морально-етичних норм в сексуальному житті ще більше обтяжують песимістичний прогноз, оскільки обидва ці фактори здатні різко посилити природний хід епідемічного процесу ВІЛ-інфекції.

Людина, уражена вірусом, може виглядати здоровою і почуватися добре довгі роки, навіть, якщо вона є носієм вірусу.

Вірус передається на всіх стадіях захворювання: ВІЛ-інфекція передається через нестерильні інструменти при пірсингу, татуажі та інших маніпуляціях, в яких є контакт з кров’ю. Незахищений статевий акт. Передача вірусу від ВІЛ-позитивної матері дитині – під час вагітності, пологів і при годуванні груддю.


 ВІЛ-інфекція не передається через обійми, потискання рук, користування туалетом, басейном, постільну білизну, кухонний посуд, укуси комах тощо.

Тест на ВІЛ здійснюється в закладах системи охорони здоров’я і, в першу чергу, центрами профілактики СНІДу. Тест є конфіденційним.


Якщо люди розуміють, як передається ВІЛ-інфекція, як їй можна запобігти та усвідомлюють сьогоднішню реальність життя з ВІЛ - вони можуть за допомогою цих знань дбати про власне здоров’я і здоров’я інших та толерантно ставитися до тих, хто живе з цією
інфекцією.

Немає коментарів:

Дописати коментар