четвер, 16 листопада 2023 р.

Творчість-це те, що надихає душу

 


Рукоділля - це діяльність, з використанням якої можна виготовити оригінальні вироби та одиничні речі, яких більше ні в кого немає. До ручної роботи відносять вишивку, шиття, в'язання, а також плетіння. Сьогодні рукоділля - це і хобі, і заняття, і корисна справа, і зняття стресу. До рукоділля можна віднести  багато занять, це всі види декоративно-ужиткового мистецтва, яке на території нашої держави було дуже розвиненим.  


Тому бібліотека-філія №12 пропонує вам поринути у  вир рукоділля  бо - це красива  магія. Наша бібліотека також може похвалитися «рукодільними здобутками» наших користувачів, які представлені  на виставці «Цікаві речі нашої малечі».


Факти про рукоділля

1.    Всі вироби, виготовлені руками майстринь, вважалися оберегами. Люди вірили, що чим більше предметів рукоділля в будинку, тим він краще захищений від псування та зурочення.

2.    М.В. Гоголь, окрім своєї рукописної діяльності, також займався рукоділлям. Найбільше він любив в'язати шарфи, кроїти сестрам сукні, ткати паски та шити собі літні шийні хустки.


3.   
Вважається, що макраме з'явилося завдяки морякам. Через велику кількість вільного часу під час плавань своє вміння в'язати вузли вони стали використовувати для виготовлення подарунків, щоб не повертатися додому з «порожніми руками».

4.    Однією із перших країн, де з'явилася вишивка, вважається Греція. Першими п'яльці використали   греки.


Зараз чимало Сучасних  видів рукоділля:
алмазна вишивка, в'язання з пластику, декупаж, твістінг, фелтінг, ліплення з марципану і солоного тіста, фуросікі, зардозі, темарі, амігурумі, енкаустика, стрінг-арт, ганутель, пап’є-маше  та інші.

Рукоділля слугує не тільки для того, аби «вбити» вільну хвилину, але й щоб відпочити, розслабитися і навіть покращити своє самопочуття.  Адже кожна людина має до чогось певний хист. Вважається, що вишивка (хрестиком, гладдю) допомагає при нервовій перевтомі, головних болях, підвищеному тиску. Позитивна динаміка відзначається також при лікуванні запальних захворювань, харчових розладів, порушень роботи лімфатичної й кровоносної системи.

Плетіння нитками і бісером пасуватиме тим, хто страждає зубним болем, захворюваннями дихальних шляхів, безсонням та у кого порушений обмін речовин.

Робота з деревом, розпис і випалювання «лікує» хвороби шлунково-кишкового тракту: виразку, гастрит, хвороби шлунку, підшлункової залози; хвороби печінки і нирок.

Ручне шиття іграшок, предметів інтер’єру нормалізує артеріальний і внутрішньочерепний тиск, допомагає при стресах, нервових зривах, шоці, депресії, підвищеній агресивності.

А печворк  допомагає при алергії, хворобах ніг, судомах, носових кровотечах.

Всі види рукоділля прекрасні по-своєму. Вибирайте найбільш близький вашому серцю вид домашньої творчості, і приступайте до створення вашого майбутнього шедевра! Хто знає, можливо в найближчому майбутньому, ваше хобі перетвориться на джерело додаткового для вас  прибутку!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар