четвер, 2 листопада 2023 р.

“Частина живої природи - тваринки”

 

… Із природою справа зовсім інакша,


ніж, скажімо, з палацами,

зруйнованими війною,  -

їх можна відбудувати.

Коли ж знищити живий світ,

то ніхто вже, жодна сила

 не зможе створити його знову.

                                Б. Гржимек

Щорічно 4 жовтня у світі відзначають Всесвітній день тварин. Вперше це свято відсвяткували в 1931 році. Саме тоді відповідне рішення про його заснування прийняли засідателі Міжнародного конгресу прихильників громадського руху з захисту природи. Слід зазначити, що цей захід відбувся у Флоренції.

Чому саме 4 жовтня? У католицизмі заступником усіх тварин на землі вважають святого Франциска Ассізького. Його пам'ять вшановують саме 4 жовтня. Тож тому для святкування була обрана саме ця дата.

Бібліотека – філія №12 пропонує публікацію “Частина живої природи - тваринки” - це привід нагадати, що люди та тварини мають рівні права на життя.


Всесвітній день захисту тварин - це свято, покликане допомогти братам нашим меншим знайти та відстояти своє право на захист. Справа стосується не тільки диких звірів, а й домашніх улюбленців. Адже відомо величезна безліч випадків, коли кішки або собаки піддавалися насильству з боку господарів, або виявлялися просто викинутими на вулицю.  

Втручання людини в життя природи неможливо зупинити. Але всім нам треба прагнути до того, щоб не завдавати їй шкоди, щоб вона якомога менше страждала від нашого втручання.

Під час військових дій тварини в українських зоопарках і в дикій природі дуже страждають від забруднення боєприпасів і хімічної зброї. Заповідні зони під окупацією не обслуговуються належним чином, а зоопарки знаходяться під обстрілами. Приміром, у квітні Україну жахнули трагічні новини з Харківського зоопарку "Фельдман парк", який жив під постійними обстрілами окупантів, тварини були дуже виснажені та страждали від стресу. Пізніше деяких тварин вдалося вивезти у більш безпечні регіони. Також тварин вивозили із зоопарків Одеси та Миколаєва. У Чорному морі через війну спостерігається масова загибель дельфінів, вони гинуть на морських мінах. Також в Україні сталася ще одна масштабна трагедія з Каховським водосховищем, внаслідок якої були затоплені десятки населених пунктів, загинули тисячі тварин, а в Чорне море потрапило багато сміття та прісної води.


Руйнуються цілі екосистеми і це жахливо й часто безповоротно. Відповіді ми отримаємо не скоро, адже війна продовжується і щоденно від куль та ракет гине усе живе. Адже через зміни клімату, вирубку лісів не тільки гинуть представники фауни, а й зникають цілі види. 


У фонді нашої бібліотеки є чимало книг про тварин. Пропонуємо вашій увазі кілька з них:  Запека В. “Цуцик”, Найт Е.В. “Лессі повертається додому”, Бовен Д. “Світ очима кота Боба”, Ернест Сетон-Томпсон “Лобо” "Дивовижний світ тварин"

 


Пам’ятайте, що всім братам нашим меншим потрібна турбота, ласка і ваша любов.











Немає коментарів:

Дописати коментар