вівторок, 23 квітня 2024 р.

«Найвідоміші штани»(День джинсів)

 

Ми живемо у світі, який постійно змінюється. Ми також змінюємося: носимо нові зачіски, шукаємо в магазинах те, що зробить нас ще привабливішими. Біжимо іноді попереду моди. А, знаєте, є дещо незмінне.  Ось уже  16о років  людство має в своєму гардеробі річ, що практично лишається незмінною! Ця річ є в кожного: від малюка до поважного пенсіонера! Це джинси, саме вони  сьогодні будуть «героями» нашої публікації. Бібліотека-філія №12 запрошує всіх «джинсоносіїв»  приєднатися й дізнатися трошки про історію «найвідоміших  штанів».    

Повальній моді на джинси світ зобов’язаний США, точніше, американській «золотій лихоманці». В 1853 році саме в Америці були випущені міцні (з корабельної парусини) штани для старателів-золотошукачів. Прапрабатьком джинсів став емігрант із Німеччини  Лейб Штраус, якого всі знають під ім’ям Леві Страусса. Леві Страусс виявився талановитим менеджером з продажу свого товару – його майстерня в Сан-Франциско через декілька років обшивала всю Америку: від золотошукачів до фермерів!


        В 1886 році джинси отримали шкіряний лейбл. Як доказ того, що штани високої якості, на лейблі зображені джинси, що розривають дві міцні коняки.

        А чого джинси називаються саме джинси? Як виявилося все дуже просто! Після винаходу парового двигуна на флоті залишилася величезна кількість парусини- тканини, що з неї робили вітрила. Тканина фарбувалася та постачалася з  італійського міста Генуї. Результат англійської транскрипції: GenovaGeans, тобто генуезький. Отож «золота лихоманка»  стала поштовхом для пошиття міцнючих штанів з нашитими кишенями та кишеньками, з подвійною строчкою, з металевими заклепками, що утримували насипаний золотий пісок.Джинси поступово заполонили світ. На  ринок вийшли інші  фірми: такі, як Lee та   Wrangler. Хто тільки не носив джинси! Ну, з жінок на екрані, першою їх одягла неперевершена голлівудська білявка Мерелін Монро в фільмі  «Ріка не тече назад». 

Проте багато американців і до нині вважають: справжні джинси це ті, на яких стоїть лейбл «Леві Страусс»!

         Декілька цікавих фактів про джинси:

 1. Ціна на перші джинси була 1,46 долара США.

  2. В 1965 році з’явилися «варені» джинси, прикрашені вишивкою та стразами.

  3. Відомий на весь світ альбом гурту «Rolling Stones», що побачив світ 1971 року, прикрашає «джинсова» обкладинка, дизайном якої займався  відомий митець, українець за походженням,  Енді Уорхол.

  4. П’ята – найменша кишенька спереду на джинсах (вона є і зараз) – для  годинника на ланцюжку.

Проте багато американців і до нині вважають: справжні джинси це ті, на яких стоїть лейбл «Леві Страусс»!

 Ось такі вони джинси: зручні, прості, необхідні. Колись дизайнер зі світовим ім’ям  Карл  Лагерфельд сказав: «Ти можеш бути найелегантнішим в світі просто в футболці та джинсах – все залежить тільки від тебе».



Немає коментарів:

Дописати коментар