четвер, 5 листопада 2020 р.

Інформхвилинка-онлайн“Книга світових рекордів”

 День книги рекордів Гіннеса – 9 листопада

Як з'явилася «Книга рекордів Гіннеса»?

Перше видання було опубліковане 27 серпня 1955 року.

Книгу рекордів створив британський інженер і власник пивоварні Х’ю Бівер. У листопаді 1951 року він відправився з друзями на полювання.

Увечері в барі між чоловіками зав’язалася суперечка, яка з диких птахів найшвидша. Чоловіки переглянули кілька різних довідників, але відповіді не знайшли. Тоді Бівер вирішив створити книгу, в якій будуть зібрані всі рекорди. Назвав він її на честь своєї пивоварні. Зараз книга рекордів Гіннеса є книгою з найбільшим тиражем із усіх книг, захищених авторським правом.

Вона поступилася лише Біблії, Корану й цитатнику Мао Цзедуна. На її сторінки потрапили тисячі світових рекордів, серед них – і встановлені українцями.      

 "Книга рекордів Гіннесса" (World Records of Guinness) – щорічний довідник унікальних досягнень людей та тварин, нечуваних природних явищ та видатних подій шоу-бізнесу, мас-медіа та культури – має свій день народження.

З 2005 року він відзначається 9 листопада. Саме тоді був проданий 100 мільйонний екземпляр видання і воно отримало статус "книги, захищеної авторським правом, яка найбільше продається в світі". 

 

Тож 27 серпня 1955 року в світ вийшла перша книга «Гіннеса», наклад якої становив 198 сторінок. Видання мало напрочуд детальну назву: «Книга найвищих ступенів. Про найвище і найнижче, найбільше, найменше, найшвидше, найстаріше, найновіше, найгучніше, найгарячіше, найхолодніше, найсильніше». Наступні її випуски стали називатися «Книгами рекордів Гіннеса» і практично відразу ж очолили списки вітчизняних та світових бестселерів.

Сьогодні весь світ відзначає  Всесвітній день рекордів Гіннеса. У цей день тисячі людей у всьому світі роблять спроби встановити якийсь рекорд, щоб потрапити в черговий випуск Книги рекордів Гіннеса. Цей щорічний захід проводиться у пам'ять дня, коли вона отримала титул "найбільш продаваної у світі книги, захищеної авторським правом".

 Серед українських рекордів, що увійшли до книги, є й такі, що зареєстровані Національним Реєстром Рекордів спільно з Книгою Рекордів Гіннеса. Велика кількість дитячих рекордів. Ловіть один із найкращих.

 Найбільша швидкість читання дитиною вголос незнайомого тексту.

У віці, коли діти зазвичай лише навчились бодай трішки розмовляти, Льова Бондаренко у свої 2 роки та 7 місяців самостійно читає книжки. Казки та дорослі енциклопедії — у свої 5 років хлопчик має на рахунку більше сотні прочитаних книг. Найбільш вражає те, що він не просто вимовляє букви та 

склади, а вдумливо долає дорослу літературу на більш як 250 сторінок протягом 2-3 днів.

Чим старшим стає, тим більше вражають можливості маленького харків`янина, адже Льова починає встановлювати рекорди і у швидкості читання. У 5 років та 3 місяці Бондаренко зміг прочитати за одну хвилину 141 слово, а опісля переказати зміст прочитаного. До речі, нормою для першокласника вважається 25 слів за хвилину.

1988-й: Блекі став найзаможнішим котом у світі, отримавши в спадок від свого хазяїна 12,5 мільйона доларів.

Дворічний собака Джеронімо стрибаючи через дві скакалки за одну хвилину здатен зробити 113 стрибків

Українці встановили рекорд, який навряд чи поб'ють! Київське конструкторське бюро імені Антонова потрапило до всесвітньої збірки рекордів з своїм літаком Ан-225 "Мрія". Розмах крил красеня 88 метрів.

Наша "Мрія" найважчий літак у світі з максимальною спорядженою масою 640 000 кілограмів. Саме на розробці українців перевезли найбільший в історії авіації моновантаж вагою в 187,6 тонни.

Відома на всю планету «Книга рекордів Гіннеса» нині видається 40-ма мовами світу і продається у більш ніж 100 країнах. Щорічний тираж її перевищує 80 мільйонів екземплярів.

                                                                                                                             


 


  



Немає коментарів:

Дописати коментар