понеділок, 30 листопада 2020 р.

"Вбивця на ім'я СНІД"

 


Вперше цей день відзначався у 1988 році, на всесвітній зустрічі МОЗ. Із того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно 1 грудня.

ВІЛ – інфекція – захворювання, що ослабляє імунітет людини, вражає переважно молодих людей віком від 18 до 27 років. Головними чинниками поширення ВІЛ серед молоді є вживання ін'єкційних наркотиків і незахищені статеві стосунки.

Бібліотека – філіал №12 пропонує до вашої уваги публікацію до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.

ВІЛ – вірус імунодефіциту людини. Цей вірус руйнує імунітет – систему, що захищає наш організм від різних шкідливих впливів, від мікробів та вірусів.         

 А хвороба СНІД –синдром набутого імунодефіциту – настає лише тоді, коли клітин, які захищають організм, стає дуже – дуже мало. Але коли людина, що інфікувалась ВІЛ, захворіє на СНІД – через рік чи через 10 років – ніхто не знає. Це залежить від її умов проживання, від харчування, від її способу життя.  

А які наслідки будуть, якщо людина захворіє на СНІД ?   

Хвора на СНІД людина не має захисної системи організму, вона зруйнована. Отже, людина може померти від будь – яких хвороб, що для людей зі здоровою імунною системою не страшні.

Відчути, що ВІЛ – інфекція потрапила до організму, неможливо. Виявити це можна лише здавши відповідні аналізи крові, адже основне місце, де живе ця інфекція – це кров.

ВІЛ не передається :  

                    а ) через укуси комах.

б )  через гроші.

в ) можете спокійно триматись за поручень у транспорті, а якщо хтось чхне – хвилюватися даремно – так інфікуватись неможливо.

г ) можете абсолютно вільно спілкуватися з людьми, ВІЛ не передається повітряно – крапельним шляхом, через обійми, через рукостискання, через спільне користування посудом чи одягом.

 Ви повинні пам'ятати – ВІЛ передається лише декількома шляхами :

а ) через кров.

б ) через незахищений статевий контакт.   

в) а також може передаватись від ВІЛ – інфікованої мами до дитини іноді – під час вагітності, а також під час пологів або грудного вигодовування.

г)  ВІЛ можна інфікуватись лише при повторному використанні голок і шприців для уколів. Якщо шприц буде у стерильній упаковці  - небезпеки немає.

д)  татуювання та пірсинг – чи може це бути одним із шляхів передачі інфекції? ВІЛ можна одержати при нанесенні татуювання чи пірсингу тільки якщо голка, якою це робитимуть, буде нестерильною. 

Треба бути дуже обережним і пильнувати, щоб все було стерильним – бо можна отримати ВІЛ – інфекцію. 

Бажаємо успіху в майбутньому і бережіть себе.

Немає коментарів:

Дописати коментар