вівторок, 3 жовтня 2023 р.

«Здоров’я-сила. Здоров’я- це клас. Хай буде здоров’я у вас і у нас»

                                                                                                                     «Королева Осінь

Всіх до столу просить.

Всіх без винятку частує

І  здоров’я нам дарує»



Осінь  – мудра пора року. Вона приносить нам врожаї фруктів, овочів, меду, грибів тощо. Рання осінь, як правило, приносить нам сонячну золоту погоду, гарні емоції, осінній грибний сезон, красу природи. Земля надягає позолоту на сади, діброви і поля. Та поступово температура повітря знижується, пливуть над землею вранішні тумани. Птахи відлітають у теплі краї. Опадає барвисте листя, покриваючи килимами землю, ще цвітуть осінні квіти-дивоцвіти. Люди переходять на осінній одяг. З’являється перші приморозки. І тому саме ця пора є небезпечна  для здоров’я. Осінь – час подбати про себе і власне здоров’я!  Це важкий час для людського організму – загострюються хронічні недуги, частішають гострі респіраторні захворювання.  Саме тому бібліотека філія №12 вирішила попередити своїх користувачів,  пропонуючи різноманітні    корисні поради.


10 правил, як зберегти здоров’я восени
:

1.Вживайте більше гарячих страв.


2. Одягайтеся тепліше, адже причиною загострення захворюванння суглобів  є переохолодження.

3.Захистити губи допоможуть бальзами, що складаються з натуральних інгредієнтів, до прикладу, олія ши, оливкова олія і вітамін Е.

4.Вживайте більше сезонних овочів – брюссельську капусту, ріпу, цвітну капусту, гриби, гарбуз тощо.

5.Пийте трав’яні чаї, вони допоможуть зняти напругу та розслабитися,особливо- м’ята, ромашка, меліса, базилік. корінь валеріани, тощо.

6.Вживайте зернові- різноманітні каші.

7.Знаходьте час для себе. Займайтесь спортом, багато гуляйте на свіжому повітрі. Плавання або йога можуть підняти ваш настрій і зміцнити ваше тіло. Оберіть вид фізичної активності, що приносить вам задоволення, і робіть це регулярно.


8. В осінній період досить багато людей помічає погіршення настрою, швидку стомлюваність, дратівливість та втрату енергії. Такий стан має народну назву – «осіння хандра». Необхідно збагатити раціон корисними речовинами, збалансувати співвідношення білків-жирів-вуглеводів та оптимізувати фізичні навантаження. Регулярно займайтесь тим, що приносить вам задоволення, будь то ваше хобі чи звичайний перегляд улюбленого серіалу, почитайте хорошу книгу.


10.  Ніщо так не допомагає відновитися організму, як повноцінний сон. Створіть комфортні умови для сну, такі як темна та прохолодна кімната, якісний матрац та відсутність розсіювачів світла і шуму. Перед сном відкладіть телефон. Згадайте щось приємне, рекомендовано спати не менше 8 годин.

Усім бажаємо здоров’я міцного, щастя рясного! Та   скорішого Миру на нашій рідній українській землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар