суботу, 16 вересня 2023 р.

Інформхвилинка «Єднаймось заради мови»(День грамотності)

 «Бринить-співає наша мова, чарує, тішить і п’янить.»

 Олександр Олесь


Щорічно 8 вересня у всьому світі святкується Міжнародний день грамотності. Його започатковано ЮНЕСКО у вересні 1965 року. Грамотність - не тільки вміння читати, писати, а ще й правильно говорити, зрозуміло висловлювати свою думку. Мета Міжнародного дня грамотності — відзначити, що бути грамотним важливо для кожної людини та суспільства в цілому.

 


Шлях до мовної доскональності починається з любові до рідної мови, до  бажання майстерно володіти нею, відчувати власну відповідальність за рідне слово. Тому бібліотека - філія №12 запропонувала  хлопцям і дівчатам взяти участь в  Інформ-хвилинці «Єднаймось  заради мови». 


Діти   з  допомогою  фліпчарту та фломастерів знаходили  в словах  заховані числа, створювали із запропонованих слів нові слова, читали скоромовки та веселі віршики. 


Все це допоможе їм в подальшому навчанні при вивченні рідної мови. Проводячи  інформ-хвилинку, ми  пропонували  цікаві питання з орфографії, синтаксису та морфології. Школярі   ще раз впевнилися, що бути  грамотним важливо для кожної людини.

Під час заходу діти дізналися, що в світі майже  мільйон дорослих є неосвіченими, а приблизно 100 мільйонів дітей не ходять до школи бо не мають можливості. 



Більшість неосвіченого населення нашої планети — жінки. Крім того, величезна кількість і дітей, і молоді, і дорослих людей, охоплених шкільними й іншими освітніми програмами, не відповідають рівню, необхідному для того, щоб їх можна було вважати освіченими в умовах сьогоднішнього світу, який з кожним роком стає все складнішим. Отже, існує нагальна необхідність у розгортанні програм розповсюдження грамотності. А безпосередньо бібліотеки  використають для цього всі свої  ресурси.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар