суботу, 2 вересня 2023 р.

Сподвижник друкарської справи- Іван Федорович

   


Надзвичайну роль у розвитку української культури у боротьбі  нашого народу  за свої національні права та незалежність відіграло книгодрукування. Тому бібліотека філія №12 акцентує вашу увагу на 450-й річниці від часу заснування першої друкарні та видання першої книги у Львові Іваном Федоровичем . 


Іван Федорович - першодрукар, діяч слов'янської культури, а також гравер, інженер, ливарник.  Вважається, що Іван Федорович народився приблизно у 1510 році, але де саме, точно не відомо. Згідно історичних досліджень найімовірніше, він походив з українсько-білоруського пограниччя, а освіту і фах здобув у європейських університетах. Закінчив Краківський університет і мав диплом бакалавра. Переїхавши до Львова міняє своє прізвище, та замість московського варіанту - Іван Федоров - тепер називає себе  Іваном Федоровичем.


Упродовж 1573–1574 років у монастирі святого Онуфрія він створив свою  друкарню. У 1574 року   побачила світ перша українська книжка, це були «Дії і Послання Святих Апостолів». Згодом  містяни Львова самі зібрали кошти для надрукування першої книги – львівського видання “Апостола" 1574 року. Було виготовлено близько тисячі екземплярів книги, з яких досі у різних книгосховищах світу збереглося лише 85. Другим видатним львівським виданням Івана Федоровича був "Буквар".


 Іван Федоров створив абетку, використовуючи слов'янські літери. Цю абетку надрукували, та почали по ній вчити дітей не тільки з багатих сімей, а й з бідних. Ця невелика книга складається з 45 аркушів (90 сторінок), прикрашена заставками, кінцівками та гербами Львова та його автора. У 1580 році разом зі своїм сином видає першу повну слов'янську Біблію, яка отримала назву Острозька Біблія; 1581 - у світ вийшло останнє видання Івана Федорова під назвою "Хронологія".

Іван Федорович помер у 1583 році, його поховали на цвинтарі монастиря святого Онуфрія. У 1975 році львівський музеєзнавець Борис Возницький облаштовував у Онуфріївському монастирі Музей мистецтва давньої української книги та побачив в одному місті не дуже професійну кладку. У замурованій ніші під буквою “Ф” він знайшов останки двох чоловіків — 70 та 25 років. У 2013 році Львівська галерея мистецтв дістала згоду кафедри судової медицини Вроцлавського університету провести дослідження останків у її сучасній лабораторії. У процесі досліджень з'ясували, що в кістках старшого з похованих втричі перевищений вміст важких металів (свинцю, олова, кадмію), а на суглобах і на хребті є деформація. На такі хвороби потерпали друкарі та складачі. Дослідження також довели, що обидва поховані (70- і 25-річні) були родичами (згідно з довідкою від Вроцлавського університету, їхні ДНК збігаються на 100%). З цього у Львові зробили висновок, що це Іван Федорович та його син Іван Друкаревич. У грудні 2014 року у Львові відбулося урочисте перепоховання решток Івана Федоровича. Раку з останками Іван Федоровича та його син Іван Друкаревича  заклали у стіну храму Святого Онуфрія. У 1977 році Іванові Федоровичу у Львові, на вулиці Підвальній, 13, був встановлений памʼятник  роботи скульпторів Валентина Борисенка та Валентина Подольского. Символічно, що біля памʼятнику першодрукарю знаходиться найбільший букіністичний ринок Львова.


Спадкоємцем його славних традицій стала друкарня Львівського братства, яка перетворила Львів на один із просвітницьких та культурних центрів всієї Східної Європи. Вона діяла протягом кількох століть. Отже книги- «кораблі», що мандрують хвилями часу та несуть знання. Нехай думки, укладені в книгах, будуть твоїм основним капіталом по  життю.

Немає коментарів:

Дописати коментар