пʼятницю, 3 березня 2023 р.

Барвисті сторінки Н. Забіли(120-річчя)


 Небагато з доробку українських літераторів пройшло перевірку часом й зміною суспільного устрою. Лише чесні, талановиті твори, а не кон'юнктурна писанина, що була створена колись на потребу владі, цікавлять сьогоднішнього читача. Саме такою є творчість дитячої письменниці Наталі Забіли.

       У творчому доробку письменниці майже двісті книжок - вірші, повісті, оповідання, п'єси і драматичні поеми, а також опубліковані у періодичних виданнях десятки вдумливих статей і рецензій. На таких творах, як "Хатинка на ялинці", "Про Тарасика й Марисю", "Ясоччина книжка", "Катруся вже велика", "Під дубом зеленим", "Веснянки", "Про дівчинку Маринку", "Перший крок", "Малим про велике", "Веселі друзі" та багатьох інших виховувалось декілька поколінь українських дітей. 

     


 Народилася Наталя Львівна Забіла  у Петербурзі, в сім'ї економіста. Родина мала давні культурно-мистецькі традиції.Росла Наталя переконаною, що уславить свій рід: досконало знала мови, грала на фортепіано, віршувала.Красуня з правильними рисами обличчя, з тонкими крилатими бровами, довгими віями, за якими ховалися бурштинові сонця очей вступила на історичний факультет Харківського інституту народної освіти.У Харкові Наталя Забіла закінчила інститут і залишилася жити.

Дуже хотіла Забіла мати власне житло. Для цього працювала в редакції журналу "Нова книга", в Українській книжковій палаті. У 1926 р. вийшла перша збірка її віршів "Далекий край", а 1927 р. – перша книга для дітей – оповідання "За свободу" та "Повість про Червоного звіра", у 1928 р. поетична розповідь для малят "Про маленьку мавпу". Юному читачеві адресовані "Пригоди з автобусом" (1928), "У морі" (1929), "Про Тарасика та Марисю" (1930), "Ясоччина книжка" (1934).


Отже поезія Наталії Забілої завжди буде поза часовим виміром. У жінок будуть народжуватися Ясочки і Галинки, а мамам завжди буде приємно читати вірші, що написані неначе про їх маленьких доньок.Дякуючи творам цієї прекрасної поетеси дитинство буде завжди з нами!! 


Немає коментарів:

Дописати коментар