понеділок, 27 червня 2022 р.

«Конституція – оберіг нашої державності»


 Конституція – основний закон держави. Це офіційно. Але що таке Конституція для кожного з нас? Це – шлях у цивілізований світ. Вона формує рівень індивідуальної свідомості за принципами: “Від того, що і як я роблю, як поводжу себе і за що голосую, залежить доля мого народу, моєї Батьківщини, моя власна, моїх нащадків; за все я відповідаю, все я повинен робити згідно із законом та совістю”.

 З  1996 року 28  червня всі українці відмічають свято – День Конституції. Отож давайте разом з бібліотекою №12  поміркуємо на тему: «А що таке Конституція для кожного з нас?»           

В основі Конституції – національна свідомість. Це не просто слова, не втілення умовностей.

Вона – як напнуті паруси волі, зіткані з останнього поклику воїнів і битв за волю, честь. Вона із земних глибин і небесних висот – уся з  сили інтелекту і криці моралі. Українському народові завжди був притаманний демократичний республіканський устрій. Його успадкували від народної ментальності державні структури Війська Запорозького та Гетьманщини. Такий устрій таїв у собі колосальні потенційні можливості для саморозвитку нації. Демократія була основним принципом Конституції, розробленої за гетьмана Пилипа Орлика.

Природний розвиток цивілізації й культури – боротьба за права народу, за права нації. Самосвідомість і певність такої боротьби були штучно припинені жорстким гнобленням на довгі часи. Не маючи власної державності, Україна не мала й Конституції. Вона з’явилася тільки 1918 року, за часів УHP. Після відновлення державної незалежності України день прийняття Конституції став всенародним святом. Український народ не просто заявив про своє воскресіння – він довів на повен голос, що не підвладний ні колонізації, ні русифікації, ні багаторічному пригнобленню.

Наша Конституція дуже молода –  їй ще немає й 30 років. В її 15 розділах та 161 статті міститься все, що потрібно для розвитку сильної, демократичної та правової держави. Ми всі жили й живемо за Основним Законом нашої держави.

 А проте  знову для  України настали лихі часи. І ось тут, на нашу думку, найголовнішою є стаття 2. Де сказано, що суверенітет поширюється на всю країну, що ми є єдиною державою. Територія наша – Цілісна і Недоторкана! А це означає, що ми самі вирішуємо, що нам робити в Україні, й жодна держава не може нами керувати. І зазіхати на наші землі також не має права! І через півсотні літ, і через сто  ми з гордістю казатимемо: «Доброго вечора, МИ  з України!».



Немає коментарів:

Дописати коментар