вівторок, 27 квітня 2021 р.

Публікація "Хороша книга для хороших людей" (до 95-річчя американської письменниці Нелл Гарпер Лі)


 Всі знають – книжки потрібно читати, якщо хочеш вважати себе освіченим. Проте є книги, що треба обов'язково прочитати, щоб вважати себе людиною. До таких книг належить роман американської письменниці Гарпер Лі "Убити пересмішника".

Бібліотека №12 хоче ще раз нагадати усім нашим читачам про цю чудову книгу, тим більш письменниці виповнилося б 95 років. Вона побачила світ у 1926 році в містечку Монровіль, штат Алабама. 30-ті роки у США – це роки расової нерівності та ненависті. Світ поділено на "чорних" та "білих". Це дві паралельні прямі, що ніколи не перетинаються. Саме в такій атмосфері зростала письменниця та герої роману: Джин-Луїза (Глазастик) та її брат Джим. Героїні вісім років, ну що вона може знати про цей жорстокий світ? Вона росте в достатку в домі батька – шанованого адвоката Аттікуса Фінча. А проте роман читається на одному подиху, не відриваючись!


Гарпер Лі не просто написала книгу – вона змінила світ. Роман – історія про людяність, справедливість, великодушність й обов’язок людини перед своєю совістю. Письменниця не дарма назвала книгу "Убити пересмішника". Пересмішник – маленька й довірлива пташка, що живе поруч з людьми, зовсім їх не боячись. Убити пташку – убити в собі людину, убити в собі совість.


Батько не просто виховує дітей. Він живе їх життям, підтримує й допомагає їм, знаючи – попереду нелегке й не просте життя. Батько подає приклад Глазастику й Джиму без повчань, просто роблячи вчинки порядної людини – захищаючи молодого чорношкірого робітника. Він змушує "білих" жителів містечка Мейкомб стати на сторону справедливості й порядності. Світ не змінився, щоб там не казали філософи. Дружба, порядність, почуття справедливості – вічні теми, що ніколи не втратять своєї гостроти. Як любов і смерть.


"Убити пересмішника" – це настільна книга не одного покоління. Це й звання – "Кращий роман сторіччя", це й Пулітцерівська премія (1961 рік), й прекрасна екранізація з неперевершеним Грегорі Пеком. 30 мільйонний тираж на 18 мовах світу й президентська медаль Свободи (2007 рік). Роман потрапив в британський ТОП-книжок, "які кожна доросла людина повинна прочитати".



Завершуючи публікацію хочеться процитувати слова самої письменниці про людей: "Майже всі люди хороші, коли їх зрештою зрозумієш".

Немає коментарів:

Дописати коментар