четвер, 20 січня 2022 р.

“Єднання сили і духу народу”


 Ми живемо в незалежній суверенній країні. Але шлях до нашої незалежності був дуже довгим і тернистим… Бібліотека – філіал №12 пропонує публікацію “Єднання сили і духу народу”.

День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно  Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві. Цей день символізує єдність земель України, адже ми єдина держава і єдиний народ.

Тоді незалежні частини України, що постали на уламках зруйнованих Російської та Австро-Угорської імперій, об'єдналися в єдину соборну і неподільну Українську державу. Український народ, що століттями був розділений між різними країнами, визволився нарешті з неволі і отримав можливість об'єднатися на своїй землі в цілісній Україні.   


Цього дня також згадують іншу подію, яка відбулася 22 січня 1918 року, рівно роком раніше. Об'єднанню УНР та ЗУНР передувало підписання 22 січня 1918 року Четвертого Універсалу Центральної Ради, за яким Українська Народна Республіка стала суверенною і незалежною державою. Західно-Українську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918-го. Саме 22 січня 1919 року завершився процес об'єднання України.

Соборність українських земель має глибоке історичне коріння, спирається на споконвічну мрію народу про власну незалежну, соборну державу та є інтегральним результатом складного і довготривалого процесу її формування.

Станом на 1919 рік до УНР входили українські етнічні землі: Кубань, Ставропілля, Чорноморщина, Східна Слобожанщина, Стародубщина (нині вони у складі Росії), Берестейщина і Гомельщина (Білорусь), Холмщина, Підляшшя, Надсяння, Північна Лемківщина (Польща), Південна Лемківщина (Словаччина). Мармарощина, Південна Буковина (Румунія), Придністров'я...

22 січня 1919 року на Софійській площі Києва відбулася урочиста церемонія з нагоди возз'єднання УНР і ЗУНР. Однак радість українців тривала недовго. ЗУНР проіснувала  лише до літа 1919 року, а ще через рік із політичної карти зникла й УНР.

У 1990 році з нагоди 71-ї річниці проголошення Акту Злуки між Києвом і Львовом українці вирішили утворити живий ланцюг єднання "Українська хвиля". Така традиція прижилася та з року в рік вона повторюється в багатьох містах сучасної України.

Дитяча бібліотека - філіал №12 вітає вас з одним із найважливіших національних свят України – Днем Соборності.Бажаємо усім міцного здоров’я, миру, злагоди, порозуміння, благополуччя, достатку вашим родинам та нових досягнень на благо рідної України.  Саме в єдності наша сила. Нехай любов до рідного краю об’єднує нас для здійснення однієї мети – процвітання соборності незалежної демократичної сильної України, як запорука щасливого життя її народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар