понеділок, 15 лютого 2021 р.

Екологічна година "У царстві Посейдона.Екологічні проблеми" (Міжнародне Десятиліття нацки про океани в інтересах сталого розвитку)

 


Океан – колиска життя на Землі і домівка половини існуючих нині типів організмів. Води океану займають дві третини поверхні Землі . Води океану покривають 71% поверхні земної кулі. Води усіх річок складають 5% від маси води океану. Стан вод Світового океану сьогодні викликає велику тривогу. Його забруднюють переважно річками, з якими щорічно надходить понад 320 млн т солей заліза, 6,5 млн т фосфору та ін. Дуже багато забруднень потрапляє в океани і з атмосфери: 200 тис. т свинцю, 1 млн т вуглеводнів, 5 тис. т ртуті тощо. Близько третини мінеральних добрив, що вносяться в грунт, вимивається з нього дощовими водами й виноситься ріками в моря й океани; лише азоту й фосфору таким шляхом потрапляє в Світовий океан близько 62 млн т на рік. До найбільш шкідливих забруднювачів Світового океану належать нафта й нафтопродукти, їх щорічно потрапляє сюди 5- 10 млн т, головним чином в результаті втрат при добуванні нафти з морських родовищ, аварій танкерів, берегового стоку тощо. Так, внаслідок аварії танкера «Екссон валдіз», що стався в 1990 р. поблизу Аляски, в море потрапило 40 тис. т нафти. Величезні нафтові плями були рознесені морськими течіями й вітром далеко від місця аварії, забруднивши значні ділянки узбережжя, спричинивши загибель тисяч тюленів, морських птахів, риби тощо. Але   для океану, так як і для атмосфери, найбільшу загрозу нині становить забруднення відходами людської діяльності або, інакше кажучи, його швидке отруєння. Забруднення блокує діяльність живих  механізмів, що призводить до різких кліматичних коливань, які порушують природні ритми життя водних і наземних організмів, призводять до загибелі морських тварин, рослин і мікроорганізмів та в кінцевому рахунку завдають шкоди самій людині.

Жодна країна на сьогодні не здатна самотужки вирішити екологічні проблеми Світового океану, саме тому його збереження має стати результатом скоординованих глобальних зусиль. Організація Об'єднаних Націй оголосила Десятиліття наук про океан в інтересах сталого розвитку.

Немає коментарів:

Дописати коментар