пʼятницю, 12 лютого 2021 р.

Етнографічна година «Стрілися двоє – Зима з Весною»

 


Залишився останній місяць зими. І одне з найбільш шанованих свят нашого народу – Стрітення Господнє. Але у нас Стрітення – це ще і зустріч Зими з Весною: хто переможе?

Ось до цієї дати бібліотека  філіал №12 підготувала етнографічну годину «Стрілися двоє Зима із Весною».

Стрітення належить до найдавніших народних і церковних свят. За переказами Пречиста пішла до храму, щоб принести жертву «очищення» на сороковий день після народження Дитяти. Праведник Семион, взявши Дитя на руки, благословив його, а Матері сповістив про її майбутню жертву. Цей був час Стрітення -  Спасителя в перше явили людям.


А от у народі Стрітення має своє перевтілення: це день, коли Зима зустрічається з Весною. Підчас зустрічі стара баба Зима і молода Весна, сперечаються, кому йти а кому зостатися. Як тільки не називав наш народ Стрітення! І Зимобор і Бокогрій, і Громниці. На Стрітення в церкві правили службу, святили воду і свічки. Свічки повинні були виготовлені самими господарями з воску. Їх святили і вважалося, що вони допоможуть під час весняних і літніх гроз врятувати житло від пожежі, звідси і назва Громниці.


А Стрітенська вода мала, за повір’ям, такі ж цілющі властивості, як йорданська вода. Народ вважав воду цілющою і «помічною» при різних недугах. Нею кропили дорослих і дітей, виганяючи «дання» -  хвороби, викликані «зуроченням». Водою бризкали худобу і вулики, садові дерева, «щоб мороз цвіту не побив». Стрітенська вода, як вірили в народі, допомагала і воїнам, і чумакам. Всім, хто йшов у далеку дорогу. Нею, водою, батьки благословляли синів, які йшли на війну.


На передодні свята на Україні господині випікали обрядові смаколики – «жайворонки». «Жайворонки» - це маленьке печиво, чи скоріше крихітна булочка, що формою нагадує пташку. «Жайворонків» роздавали дітлахам щоб ті бігали й закликали Весну: «Весно, йди до нас!».

Стрітення або Змобор було для Українців днем зустрічі Зими з весною, тож народ примічав, якою ж буде Весна: чи холодною та дощовою, чи ранньою і теплою. Існує чимало прикмет про Стрітення. Мабуть «народний прогностик» ніколи не підводив!


«Зимобор з відлигою – на ранню та теплу весну.»

«Якщо на Стрітення капає зі стріх – то зима продовжиться.»

«Якщо на Стрітення туман і не видно сонця – чекай суворих морозів.»

Отож примічаємо, якщо 15 лютого, на Стрітення холодно – то вже скоро весна прийде.

«Хай Весна Зиму переможе,

Бо так вже хочеться тепла.

А так і буде. Дуже схоже,

Що вже Весна до нас прийшла.»

У нашого народу дуже багато гарних звичаїв і свят, які дійшли до наших часів. Про них ви можете дізнатись більше з цікавих книжок, що чекають на вас на полицях нашої бібліотеки.


Немає коментарів:

Дописати коментар