четвер, 11 лютого 2021 р.

Літературна подорож "Таємниці кохання видатних людей"

 

Подарувати острів, побудувати ціле місто, написати альбом геніальних пісень і це далеко не все, що здатні зробити своїм коханим легендарні та дуже талановиті люди. Велике кохання міняло хід історії, та створювало   романи   відомих людей. Про це ви  можете дізнатися із літературної подорожі "Таємниці кохання видатних людей", яку презентує бібліотека – філіал №12.  

   Отже почнемо із історії кохання XVIII сторіччя.


Згадаємо роман легендарного  полководця Бонапарта та Жозефіни.  Цей Імператор зростом 169 см зумів завоювати  територію майже всієї  Європи. Він був дуже вимогливим та жорстоким із колегами, але водночас чемним і м'яким до жінок. Коли Наполеонові виповнилося 26 років будучи лише офіцером він познайомився з гордою та витонченою Жозефіною. Жінка була старша за нього на 6 років, але різниця у віці не мало жодного значення для закоханих. Через декілька років вони одружилися. Говорять, що Наполеон подарував своїй нареченій обручку. Ця  обручка Наполеона для Жозефіни  містила на внутрішній стороні символічний напис - «Це доля». Великі сапфіри прикрашали тонкий ювелірний виріб- знак вірності і невиліковної любові. Очевидно так і було. Безтямно закоханий у дружинну Жозефіну, Наполеон згодом став генералом, а потім і великим імператором Франції. Одну за одним він завойовував європейські столиці, а між тим писав коханій листи. Ось цитата із такої таємної записки " Моя єдина Жозефіна - далеко від тебе весь світ здається мені пустелею, в якій я один ... Ти опанувала більше ніж всією моєю душею… "   Так великий полководець кохав Жозефіну до самої смерті. Але попри те розлучився з нею через 15 років шлюбу. Оскільки   дружина не народила йому спадкоємця. 

Про кохання написано багато, про нього складають трактати і поеми, прозаїки пишуть романи, а поети вірші. Візьміть в руки томик Шекспіра, прочитайте його сонети і ви зрозумієте яка велика сила кохання.

 Такі видатні  літературні діячі як: Анна Ахматова, Марина Цвєтаєва, Олександр Блок, Сергій Єсенін, Костянтин Симонов  допомагають нам усвідомити, що кохання - це велике почуття, і заради нього люди здійснюють великі  подвиги і чудеса. Перерахувати всіх неможливо, оскільки почуття кохання  невідємна частинка майже  кожного з нас.

Існує чимало жінок яким  присвячували вірші великі поети. А саме: Айседора Дункан, Анна Керн, Тетяна Яковлєва, Ліля Брик, Наталя Гончарова.  Красиво, ніжно і захоплено писав Пушкін про Наталю Гончарову! Вона перша красуня, обраниця поета, його кохання, його дружина, його Мадонна ...

 

Але в житті Пушкіна була ще одна жінка, яка, доживши до глибокої старості, до кінця днів носила в сумочці поетичний подарунок великого поета. Цією жінкою була Анна Керн. Двадцятирічний Пушкін вперше зустрівся з дев'ятнадцятирічною Анною в будинку президента Академії мистецтв А. Н. Оленіна.. Несподівана зустріч, після шестирічної перерви,  з Керн справила на поета величезне враження.

  Бібліотека – філіал №12 пропонує до вашої уваги книги про велике кохання видатних людей: Іван Франко «Зів'яле листя», Еріх Марія Ремарк «Скажи мені, що ти мене любиш…», Богдан Лепкий «Мазепа. Мотря», Валерій Семененко «Невідомі кохання відомих українців», Павло Наніїв «Тричі продана», Евгеній Рябцев "113 прелестниц Пушкина", Джоан Хара "Виктор – прерванная песня", Симона Берто "Эдит Пиаф", "Айседора Дункан ", Марія Щербак "50 знаменитых звездных пар" 

 Поети і художники стверджують, що кохання – це талант! Не кожному він дається. Вони кохали! Кохали так, що і після їх смерті, ми дивуємося, захоплюємося, страждаємо і заздримо, бо вони кохали! Щасливо, трагічно, без заємності ! Їх кохання залишило слід в історії, літературі, долях!

Немає коментарів:

Дописати коментар