четвер, 4 лютого 2021 р.

Екомандрівка "День народження кита"(Всесвітній день китів)

 


19 лютого – Міжнародний день захисту морських ссавців

        Кит — найбільша тварина на планеті.І ймовірно, це найбільші істоти, які коли-небудь населяли планету. Про те, що кит не риба, а ссавець було відомо вже в часи  античності.  
         Рішенням Міжнародної китової комісії (International Whaling Commission) в 1986 році був встановлений Всесвітній день китів, коли було накладено заборону на китовий промисел.Цей мораторій діє і понині і означає, що у всьому світі полювання на китів, а також торгівля китовим м'ясом заборонені.
Китів вбивали і досі вбивають в тому числі для отримання китового вуса - рогових пластин на верхній щелепі беззубих китів.За допомогою вуса (до 800 штук в одного кита) тварини просівають воду, фільтруючи свою основну їжу - планктон. На корсет епохи бароко було потрібно близько кілограма китового вуса.

У виробництві дорогих парфумів як фіксатор аромату використовується унікальна речовина амбра. Коштує воно до $ 300 за кілограм і при цьому неприємно пахне. 

Зараз дозволені тільки аборигенний промисел китів виключно для задоволення потреб корінного населення, а також вилучення китів у наукових цілях за спеціальними дозволами урядів-членів МКК.


                                               

    Цікаві факти про китів.
1.В середньому довжина кита — від 22 до 27 метрів, самки завжди більші за самців. 
2.Самого великого кита з відомих зловили в 1926 році, у довжину він сягав 33 метрів, а вага тварини становив 150 тонн.
3.Вага серця кита дорівнює 600-700 кг., а його судини діаметром  приблизно з відро.За цими артеріями тече близько 8 тисяч літрів крові
4.Які звуки видають кити? Жодна  жива істота на нашій планеті не зможе видати звук такої гучності, як кит.Заклик одного з представників на низьких частотах здатні почути кити на відстані більше 16 тисяч кілометрів
5.Скільки з'їдає кит?Кити споживають неймовірну кількість калорій.Вони з'їдають близько трьох тонн їжі в день.Основні "страви"- дрібні ракоподібні і водорослі, іноді невелика риба і кальмари.Харчуються тільки влітку,а приблизно 8 місяців в рік практично нічого не їдять і виживають за рахунок накопленого жиру.
6.На язику синього кита, який важить до 4 тонн, може розміститися близько 50 чоловік – футбольна команда у повному складі разом з тренерами, запасними гравцями та обслуговуючим персоналом.
7.За 1 секунду синій кит вдихає приблизно 2 тисячі літрів повітря, всього ж в легенях цього гіганта здатні вміститися до 14 кубометрів повітря.
8.Око великих китів важить близько кілограма. Дуже маленькі, адаптовані до життя в морі, очі здатні витримувати високий тиск при зануренні тварини на велику глибину, з слізних проток виділяються великі жирні сльози, що допомагають ясніше бачити у воді і захищають очі від впливу солі.
9.Самки китів виношують дитинчат 11 місяців, "малята" народжуються довжиною близько 7,5 метра і вагою 2-3 тонни.Приблизно до семи місяців китеня харчується материнським молоком, щодня випиваючи близько 380 літрів. До цього віку кити збільшуються до 16 метрів в довжину і важать 23 тонни.
           Перш за все, День китів - це привернення уваги громадськості, представників влади і всього людства до питань захисту цього унікального виду тварин і взагалі всіх морських ссавців, яких до теперішнього часу на нашій планеті збереглися всього 119 видів. Інтенсивне і нещадне винищення морських ссавців і, зокрема, китів, що продовжується вже більше 200 років, згубно позначається на їх чисельності - багато представників цього загону опинилися на межі зникнення.А вони - найточніші індикатори стану морських систем планети та важлива ланка в ланцюгах харчування Світового океану, вони створюють стабільність біологічного кругообігу речовин в екологічній системі. Тому скорочення чисельності китів та інших морських тварин веде до порушення біологічної рівноваги в морських екосистемах. Адже кожен зниклий вид - це непоправна втрата . Все, що зникає в тваринному світі, - зникає назавжди.Бережіть свою планету!!!


Немає коментарів:

Дописати коментар