вівторок, 2 лютого 2021 р.

Публікація «Зв’язуючи майбутнє з минулим» (до 85-річчя видатного археолога та поета Бориса Мозолевського)

«При мені тільки меч мій

Та іще золота пектораль»

Б. Мозолевський 

85 років тому народилася людина, яка згодом увійшла в усі підручники з археології. Не має жодного музею у світі, який би не хотів мати в своєму зібранні прекрасний артефакт, що був знайдений молодим археологом Борисом Мозолевським. Це знаменита золота пектораль. Наша бібліотека №12 запрошує вас, дізнатися більше про цю знахідку та самого археолога.


Він був такий один-єдиний: поет-археолог Борис Мозолевський. Якби не став археологом, став поетом. Та чому став? Був! Чудовим поетом, успішним шукачем скіфських старожитностей. 

Якраз у 2021 виповнюється 50 років, як експедиція, яку очолював Мозолевський, знайшла найціннішу археологічну знахідку ХХІ століття – скіфську пектораль. Колись сам Мозолевський у книзі «Скіфський степ» згадував, що 21 червня у день літнього сонцестояння його знову потягнуло в розкоп «Товстої могили», що в Дніпропетровській області. 

Перед цим археологи знайшли майже все в цьому кургані. Проте випадок, чи саме Доля приготували йому свій дарунок. Дві з половиною тисячі років лежала золота пектораль у кургані. Вони, скіфи, жили тут на цій землі пасли худобу, воювали, вдихали п’янкий, ні з чим не зрівняний аромат дикого степу. Ховали своїх царів у могилах-курганах, поклавши до них царські коштовності. Й саме Мозолевському довелося бути тим,  знайшов і приніс  в цей світ  золоту скіфську  пектораль.

Ця коштовна прикраса вагою один кілограм 150 грамів щирого золота вищої проби  є  витвором натхненної праці людських рук, що пережив століття й дійшов до нас. 


Яким же був той молодий археолог, який так вірив у свою «зірку», яка допоможе йому знайти  щось надзвичайне. Любив, степ, кургани, писав прекрасні вірші, дружив з 60-никами, особливо зі Стусом – «Василиком моїм», називав друга. Чекав, що і сам попаде в холодні Мордовські табори…



Спекотний червень 1971 року перекреслив життя на «до» і «після». «Товста могила» відкрила свої скарби майбутньому. Колеги-археологи  зробили  фото, де археолог тримає щойно знайдену пектораль, як «дитину», яка пов’яже  майбутнє з минулим.

Подивіться на це дивовижне творіння рук геніального ювеліра минулого! Ще не одне покоління буде з хвилюванням, затамувавши подих стояти в «Музеї історичних коштовностей України» й милуватися пектораллю.


Усі визначні музеї світу змогли продемонструвати скіфську пектораль. А от самого Мозолевського тодішня влада за кордон не пускала. Жодному археологу світу не пощастило так, як Борису Мозолевському, знайти унікальну чоловічу прикрасу, яку носили виключно царі у IV столітті до н.е. Унікальний артефакт вартий того, щоб хоч один раз у житті подивитися на нього власними очима:

Цікаву розповідь ми завершуємо словами самого  Бориса  Мозолевського:

«Я скіфським золотом курганним

Залишусь в пам’яті твоїй» 


Немає коментарів:

Дописати коментар