пʼятницю, 23 жовтня 2020 р.

“Рослини, як люди, можуть хворіти”

 

Сьогодні ми все частіше чуємо слова “екологія”, “забруднення навколишнього середовища”, “забруднене довкілля”… Довкілля — наше природне оточення. Від забруднення воно страждає і хворіє: погіршуються умови життя рослин, тварин і самої людини. Нерозумні дії людей на планеті Земля у найближчий час можуть повернутися великими нещастями, бідами усього людства. В долі природи – наша

доля, і ми повинні зробити все для того, щоб   допомогти   природі, тим самим зможемо продовжити життя в наступних поколіннях.

Рослини, як люди і тварини, теж можуть хворіти. Вони можуть страждати від захворювань, спричинених вірусами, бактеріями, грибками. На рослини нападають шкідники, великі і малі, такі як комахи, кліщі, а також нематоди. Рослини це джерело повітря, яким ми дихаємо, їжа, яку ми споживаємо, але ми не замислюємося про те, що треба дбати про їхнє здоров’я. Здоров’я рослин опиняється у все більшій небезпеці. Міжнародні подорожі і торгівля за останні десятиліття потроїлися в обсязі і дозволяють шкідникам і хворобам швидко поширюватися по світу, завдаючи величезної шкоди довкіллю. Коли ми перевозимо рослини між різними частинами світу,  можемо ненароком занести нові види шкідників та хвороби у нашу країну. Поява таких шкідливих організмів може завдати серйозної шкоди для сільського та лісового господарства. Яскравим прикладом цього була поява на європейському континенті - фітофторозу картоплі, виноградної філоксери, колорадського жука. Утримуючись від перевезення рослин, насіння, фруктів, овочів та квітів під час міжнародних подорожей, ми допомагаємо захистити нашу мальовничу природу від небезпечних шкідників та хвороб рослин. Отже, під час подорожі уникайте привезення додому рослин або інших рослинних продуктів, адже шкідники рослин або хвороби можуть ховатися на них.


  Основні ключові фактори того, що захист здоров’я рослини є важливим у нашому житті:

Наша їжа на 80% складається з рослин, вони виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. Але, водночас, рослинам постійно загрожують шкідники та хвороби — щорічно через них гине до 40% продовольчих культур у всьому світі.

    Підвищення температури на планеті означає, що більше шкідників рослин з’являється в тих місцях, де їх раніше не бачили.

Кількість корисних комах за останні 25 – 30 років знизилася на 80 %, а вони так важливі для здоров’я рослин (запилення, боротьби з шкідниками, здоров’я ґрунтів, переробки поживних речовин).

    Найбільші рої сарани можуть з’їдати близько 100 000 тон рослин на день, натомість такою кількістю їжі можна прогодувати десятки тисяч людей протягом року.

    За прогнозами сільськогосподарське виробництво повинно збільшитися на 60 % до 2050 року, щоб прогодувати все населення планети. Ось чому основним гаслом є «Захистимо рослину – збережемо життя». Станьмо розумними господарями на своїй землі, і давайте будемо пам'ятати, що екологічне забруднення, як ланцюгова реакція, може  при призвести до екологічної катастрофи. 

    Все може природа: може нагодувати хлібом, напоїти зі своїх джерел, здивувати своєю красою. Одного лиш не може вона - захистити себе. Тому святий обов'язок охорони природи лягає на плечі тих, хто їсть хліб, п'є її воду, пишається її   природою, тобто нас. Бережіть її! 


 



Немає коментарів:

Дописати коментар