понеділок, 12 жовтня 2020 р.

Інформ-хвилинка «Історія зі смаком солі»

 


Іноді, коли голодна людина в очікуванні обіду сідає за стіл, а обід ще не готовий, вона з нетерпінням починає їсти хліб з сіллю. Нам і в голову не приходить, що через цей білий кристалічний порошок в сільничці, колись йшли війни люди вбивали один одного, продавали у рабство. Сіль іноді круто міняла долю людини, а дрібка солі повертала до життя помираючого…

Пропонуємо вашій увазі інформ-хвилинку «Історія зі смаком солі». Сіль, як нам здається, варта того щоб знати про неї більше. Сіль не тільки приправа, вона так само важлива для нашого життя, як і вода, адже без них ми не могли б існувати. Без солі не може працювати наш мозок і нервова система, адже вони керують нашими рухами й поведінкою. 

У давні часи сіль була надзвичайно цінним товаром. Її мали лише заможні та багаті люди. Наскільки сіль була пов’язана з добробутом, показує давнє слово «саляріум» - колись так називали плату солдатам за службу. Звідси й слово солдат. На Сході існувало поняття «угода солі» - тобто договір про дружні відносини між сторонами. В стародавньому Китаї навіть випускали монети із солі. В Африці – за кілограм солі давали кілограм золотого піску. Люди здавна приписували солі магічні властивості: вона була й символом прокляття, символом вірності, чистоти й святості. Її використовували в магії й чаклуванні. 

А які війни за сіль  зберегла для нас історія! Горіли міста, замки й фортеці. Переможці переорювали землю й посипали сіллю, прирікаючи її й людей на безпліддя й пустку. Так було з Карфагеном, Британією часів Вільгельма Завойовника, так було й за часів Київської Русі. Проте з плином часу в соляній історії багато змінилося. Сіль навчилися добувати, очищувати. Зараз це найдешевша приправа. Правда ж знову не скрізь. Знову на солі заробляють скажені гроші.

Існує декілька видів солі. Що справді цінуються най-най-най…

Найдорожча - аметистова, або бамбукова сіль. Має м’який аромат, ніжний смак, рожевий колір. Ціна – 825 доларів США за кілограм.

Друге місце займає Флер де Сель – «квітка солі». Використовується в кондитерській справі у вигляді прозорих, білих пластинок. Неї прикрашають шоколад і карамель. Ціна за один кілограм – 3000 гривень.  

Найчистіша сіль – гімалайська. Добувають вручну, багата на йод. Її добувають лише в Пенджабському районі Пакистану. 

Ми часто «сидимо на дієтах». Вживаємо різні спеції, однак чогось бракує. Бо сіль – найнеобхідніше, інші приправи її лише доповнюють. Хто знає її смак, той уже ніколи не зможе без неї жити. Без солі життя – прісне. Чи не так? 







Немає коментарів:

Дописати коментар