четвер, 17 вересня 2020 р.

Віртуальна виставка-інформхвилинка "Прогулянка полтавськими парками"


 Корпусний сад знаходиться у самому центрі міста Полтава на Круглій площі, а тому його ще часто називають полтавчани Круглим садом. Цей оригінальний сад створили ще у 19 столітті – сорокові роки. Сад носив назву Олександрійського – відповідно до тієї епохи його розробив відомий садово-парковий архітектор Олександр Куракін. Нині це улюблене місце відпочинку полтавчан, приваблива пам’ятка для мандрівників та туристів. Восени сад набуває своєрідної магічності. Золото дерев та пахощі хризантем створюють тут особливу атмосферу. Оригінальне ж декорування та архітектура цього саду цікава усім та кожному в будь-яку пору року!

Петровський парк у Полтаві – пам'ятка садово-паркового мистецтва (з 1964 р.). Розташований поблизу пл. Конституції. Закладений в 1905 р. В створенні парку брали участь багато місцевих жителів, якими керував ентузіаст – любитель природи И. М. Орловський. Тут було висаджено близько 60 видів рідкісних порід дерев та чагарників. У парку знаходиться братська могила борців за владу Рад.

Полтавський міський парк культури та відпочинку «Перемога» – найстаріший та найбільший парк Полтави,  заснований на початку ХІХ століття. Парк створено на місці природної діброви, що належала поміщику С.М. Кочубею. Згідно з проектом М.Амвросимова, площу обгородили, висадили дерева, побудували альтанки, оранжереї, де вирощували цитрусові культури, квіти. Під час страшної фашистської окупації були знищені столітні дуби та інші дерева саду. Але у річницю визволення Полтави, та у рік Перемоги дбайливі полтавці знову засадили чудовий парк. На території парку знаходиться Співоче поле ім. Марусі Чурай та міські атракціони: «Колесо огляду», «Берізка», «Сюрприз», «Веселі гірки», «Кімната сміху», «Вітерець» та інші.

Парк ім. І.П.Котляревського - пам'ятник садово-паркового мистецтва. Закладено на 5 га в 1936 р на місці колишнього старого міського кладовища, яке з забудовою Полтави виявилося майже в центрі міста. На території парку - могила Івана Петровича Котляревського. Тут розташована братська могила, де поховані жертви фашизму, а також братська і індивідуальні могили солдат і офіцерів, партизанів, які загинули, звільняючи Полтаву і область від німецько-фашистських загарбників. На честь загиблих воїнів-визволителів у парку споруджено меморіальний комплекс Солдатської Слави.

Парк аграрного коледжу — парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення в Україні. Розташований на північ від центральної частини Полтави, в місцевості Павленки, між вулицею Дослідною та провулком Мясоєдова. Площа парку 2,5 гектарів. Перебуває у віданні: Аграрно-економічного коледжу Полтавської державної аграрної академії.

Полтавський дендропарк – пам’ятка садово-паркового мистецтва України загальнодержавного значення.

 За часів Полтавської битви територія, на якій розташований сучасний дендропарк, являла собою густий незайманий ліс — Яківчанський ліс переходив у діброву на Монастирській горі. Під час німецької окупації цей ліс був знищений загарбниками з тактичних міркувань. Після цього майже голі схили балок на північних околицях Полтави поступово почала вражати ерозія. Офіційно Полтавський дендропарк був відкритий у липні 1987 року, коли полтавці відзначали День міста. З того часу дендропарк є одним із найулюбленіших місць відпочинку полтавців та гостей міста. У вересні 1987 року дендропарк «На полі Полтавської битви» зайняв друге місце на Всесоюзному конкурсі парків, поступившись лише Ізмайлівському парку у Москві. Нині територія Полтавського дендропарку займає 124.5 гектари.

Особливість парку — його рельєф: багато видових майданчиків, з яких відкриваються цiкавi перспективи, свiтлi галявини. Сьогодні  Дендропарк - це улюблене місце полтавчан та гостей міста для пікніків і прогулянок. А на ставку в парку, починаючи з весни і до перших заморозків, живуть чорні та білі лебеді.

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар