вівторок, 30 червня 2020 р.

«У звичаях, традиціях народу, ти душу України пізнавай"


                
Кожна нація, кожен народ має свої звичаї, традиції, свята, що виробилися протягом багатьох століть і освячені часом. Звичаї, традиції, обряди - це ті неписані закони, яких дотримується народ, у повсякденні та у святкові дні. Це ті найміцніші елементи, що об’єднують окремих людей в один народ, в одну націю!
         Нині, як і багато століть тому, народні традиції, звичаї, свята є одним з головних чинників відродження українського народу, його національної свідомості та людської гідності, адже в цих життєдайних джерелах – душа народу.    
    Наш народ має багату культуру, величезний скарб якої складається з цінностей, надбаних багатьма поколіннями. З прадавніх часів до нас ідуть життєва мудрість та настанови щодо способу життя. Вони закладені в українських звичаях, обрядах, фольклорі, адже в них - світовідчуття та світосприймання нашого народу. У них пояснюються та обґрунтовуються взаємини між людьми, цінність духовної культури окремої людини і народу взагалі.
              Обряди охоплюють все життя людини від народження до смерті (пологи, запросини баби-повитухи, відвідини новонародженого та породіллі, хрестини, дівування, заручини, весілля, поховання); всі сфери людської діяльності та сільського господарства (заклик весни, веснянки, перша борозна, зажинки, жнива, обжинки, Спас).
Сімейне життя традиційно супроводжувалось різноманітними обрядами та ритуалами, які в образно-символічній формі визначали певні етапи життя та розвитку, а весілля являло собою справжню народну драму, до якої включались ігрові дії, танці, співи, музика. Народження дитини завжди було визначною подією в житті родини, адже за народним уявленням "хата з дітьми - базар, а без них цвинтар". Дівчаткам додавали меду, молока та квітів, щоб були гарними, а хлопчикам - дев'ясилу,  щоб росли здоровими та дужими.
В українського народу завжди  традиції і свята залежали від циклу природи. Так наприклад
зимовий цикл свят є найбільш популярним і очікуваним у українців. Ці свята є найбільш таємничими, урочистими і « родинними», вони обіцяють здійснення мрій кожному, хто вірить у чудеса. Особливо цих свят з нетерпінням чекають діти. Вони пов’язані з приємними сюрпризами, надіями на чарівне виконання бажань, вірою, що все загадане здійсниться.
Початок зимового циклу календарних свят найбільш виразно виступає 4 грудня, коли відзначається одне із двунадесятих свят - Богородичне свято Введення в Храм Пресвятої Богородиці. Вважалося, що Введення відкривало собою зимовий святковий сезон. Після 4 грудня йде низка дуже популярних у народі свят: Катерини, Андрія, Варвари,Сави, Миколи, Ганни і, нарешті, Різдво, Новий рік, Водохрещі.
Відповідно і інші пори року  виділяються своїми традиціями в українців.
Чимало з приводу українських традицій написано літератури.До Вашої уваги її частина:





Українці : Свята.Традиції. Звичаї / уклад. І.Коверець.¬ – Донецьк: Альфа-Прес, 2004. – 304 с.
Шкода М.Н. Традиції і свята українського народу / М.Н.Шкода. – Донецьк : ТОВ ВКФ «БАО», 2007.– 384 с.: іл.
Артюх Л.Ф. Звичаї українців у народному календарі / Л.Ф. Артюх. – К.: Балтія – Друк, 2012.– 224 с.: іл.
Українські традиції та звичаї / авт. – упоряд. А.П. Ярещенко. – Х.: Факт, 2008. – 232 с.: іл.
Кислашко О.П. Православні свята та народні звичаї / О.П. Кислашко, Я.О. Кислашко. – К.: Грамота, 2003. – 152 с.
Сапіга В.К. Українські народні свята та звичаї / В.К. Сапіга. – К.: Т-во « Знання України», 1993. – 112 с.
Боряк О.О. Україна: етнокультурна мозаїка / О.О. Боряк. – К.: Либідь, 2006. – 328 с.: іл.
Багнюк А.Л. Символи українства : худож.-інформ. довід. / А.Л. Багнюк. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2010. – 512 с.: іл.

Немає коментарів:

Дописати коментар